Przygotowujac zaprawe recznie

Przygotowując zaprawę ręcznie, rozrabia się najpierw ciasto wapienne z wodą, a następnie wsypuje się przygotowaną w opisany niżej sposób mieszaninę piasku z cementem i całość starannie się przerabia. Gdy zamiast ciasta wapiennego stosuje się wapno hydratyzowane w proszku, wówczas miesza się je najpierw z piaskiem i cementem, a potem dodaje się wody. Przygotowując zaprawę mechanicznie ciasto wapienne zazwyczaj ładuje się łącznie z innymi składnikami do mieszarki. Jednakże lepiej jest ciasto wapienne uprzednio rozcieńczyć i w tej postaci dodać do mieszaniny cementu i piasku. Zaprawy cementowo-wapienne w porównaniu z cementowymi są słabsze, ale łatwiej urabialne, w porównaniu zaś z wapiennymi bardziej wytrzymałe. [przypisy: bramy poznań, drzwi chłodnicze, bramy kute ]

Powiązane tematy z artykułem: bramy kute bramy poznań drzwi chłodnicze