Przygotowanie zaprawy mieszanej recznie

Przygotowanie zaprawy mieszanej ręcznie odbywa się zwykle w folach lub mieszarkach. Dostarczone z dołu ciasto wapienne rozcieńcza się niewielką ilością wody do gęstości śmietany, a następnie dodaje się łopatami piasku i dolewa wody. Mieszanie gracami wzdłuż całej foli odbywa się nieprzerwanie podczas napełniania foli. Przy mieszaniu mechanicznym należy do mieszarki dodawać składniki w następującej kolejności: woda, piasek, ciasto wapienne (lub wapno w proszku). Czas mieszania zaprawy od chwili załadowania do mieszarki ostatniego składnika powinien wynosić nie mniej niż 2 minuty. Zaprawę z wapna hydratyzowanego przygotowuje się mieszając najpierw wapno z wodą, w miarę możności na 24 do 36 godzin przed dosypaniem piasku. Jeżeli brak na to czasu, należy najpierw wymieszać na sucho proszek wapienny z piaskiem a następnie dodawać stopniowo potrzebną ilość wody i mieszać składniki aż do uzyskania jednorodnej, plastycznej masy. W podobny sposób przygotowuje się również zaprawy z zastosowaniem jako spoiwa wapna hydraulicznego. [podobne: instalacja elektryczna w domu drewnianym, rury studzienne, osuszanie gruntów ]

Powiązane tematy z artykułem: instalacja elektryczna w domu drewnianym osuszanie gruntów rury studzienne