Nowoczesna architektura : Konkurs złożony z wielu sportów kompleksowych / Architektura Archi5 + Tecnova

Luxigon Zwycięska propozycja kompleksu sportów wielozadaniowych w mieście Antony we Francji stanowi odpowiedź na silną wolę polityczną nowej miejskiej ambicji dla sąsiedztwa.
Kontekst jest heterogenicznym, liniowym mieszkaniem zbiorowym z jednej strony i unikalnym botanicznym dziedzictwem parku z drugiej.
Zaprojektowany przez Archi5 + Tecnova Architecture, projekt ten zawiera motyw dla każdej funkcji, w tym zbieranie, spotkania, zajęcia sportowe i wydarzenia.
Staje się to widoczne we wszystkich aspektach budynku na wszystkich poziomach.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Budynek tworzy własne słownictwo przestrzeni publicznej i uzupełnia elementy krajobrazu miejskiego, odciskając nowy impuls na stronie.
Staje się atrakcyjnym punktem orientacyjnym dla mieszkańców całej okolicy.
Projekt wyostrza ciekawość i tajemniczość.
Jest to wybór tej mineralnej formy, złamanego największego monolitu: cennej i tajemniczej skały umieszczonej w krajobrazie, która kontrastuje i pasuje do kontekstu.
Ten blok magnetyczny, podobnie jak bryłki miedzi, jest otoczony zielenią.
.
Luxigon Jest to krajobraz, który wyłania się z miejskiej wspinaczki sportowej.
Budynek jest jednym z otoczeniem, a rośliny wyróżniają się z otaczających budynków.
Natura nie jest tutaj wyrażona przez roślinę: nie pokrywa się, która została zasadzona poza skalą i bez użycia siły w kontekście miejsca zakładu.
Jego granicą jest jego tożsamość, znak wartości.
Wyraźnie oddziela dwa bieguny kompleksu sportowego i zapewnia naturalne oświetlenie sal gimnastycznych i korytarzy.
Ta wada, jak kanion, gra na skali budynku.
Jest to zaproszenie do odkrycia tajemnicy cennego kamienia, rozpoczyna subtelną przepuszczalność pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem.
Jest kluczem do budowania bliskiego czytania, ujawniając jego przejrzystość w miarę zbliżania się.
.
Luxigon Kompleks sportowy zbudowany jest z kompletu widoków.
Zacieraj granice między frontem zewnętrznym a otoczeniem wewnętrznym, w którym zawsze jest natura.
Oprawione otwory podkreślają wyjątkowe cechy zintegrowanego wnętrza i na zewnątrz.
Analogia z naturą jest nie tylko formalna.
Jest głęboko zakorzeniony w strukturze kadru dzięki dobremu szlachetnemu materiałowi i uczciwości, które są zdolne do poprawy tylko z biegiem czasu.
Skóra wykonana jest ze stopu miedzi, aluminium i tytanu.
Nie utlenia się i zachowuje patynę koloru brązowego z wygładzonymi, bardziej matowym wyglądem.
.
Luxigon Poprzez wzajemne oddziaływanie aspektów, postrzeganie budynku zmienia się w zależności od słońca i pór roku.
Szklane powierzchnie przekształcają monolityczny kryształ w świetle.
Jego jednorodność i wybór naturalnych materiałów i zrównoważony budynek jest zgodny z jego kopertą.
Ściany są wyłożone drewnianymi deskami, a sufity wykonane z płótna odpowiadają wielkości faset.
Naturalne oświetlenie, obfite objętości, atmosfera generowana bez ogródek, sprzyjają spokojem niezbędnym do uczenia się sportu.
.
Luxigon W celu rozróżnienia przebiegu tworzona jest częściowa antresola do użytku publicznego (gości).
Znajduje się na balkonie o podwójnej wysokości i daje wgląd w siłownie.
W odniesieniu do tych, którzy ćwiczą i obok budynku oferuje piękny krajobraz otaczający budynki, takie jak wzgórze.
Wybierając spokojne miejsce, zakotwiczone, wrażliwe na otaczającą go przyrodę, jasne w funkcji zarządzania, ten budynek jest równowagą między równowagą a siłą, te wartości są wartościami celów sportowych.
Wywołuje siłę natury, jednocześnie nazywa prostotą i ekonomią.
Współczesny i ponadczasowy, poetycki i praktyczny, ten sprzęt będzie w stanie zainspirować wyobraźnię tych, którzy go używają.
.
Luxigon Architekci: Archi5 + Tecnova Architektura Lokalizacja: Antony, Francja Inżynieria budowlana, Koperta: DVVD Akustyka: Tisseyre & Associates Krajobraz: Florencja Mercier Consultancy Fluids, HQE, Lots archis: Incet Właściciel: City of Antony Program: Budowa kompleksu multi-sportowego obejmuje centrum sportowe dla stowarzyszeń i szkół, centrum sportowe dla College La Fontaine, dwie sale gimnastyczne, ściankę wspinaczkową, dojo, siłownię bokserską, salę wielofunkcyjną, biura administracyjne.
Architektura krajobrazu.
Parking na 100 samochodów Powierzchnia: 5200 m2 GFA Koszt: 14 300 000.
Data: październik 2012 Zwycięzcy konkursu.
Dostawa lipiec 2015
[przypisy: miasto barokowe, dachówka karpiówka wymiary, projekty budynków inwentarskich ]

Powiązane tematy z artykułem: dachówka karpiówka wymiary miasto barokowe projekty budynków inwentarskich