Budownictwo i architektura : Centrum Promocji Nauki / Wolfgang Tschapeller

Dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapellera Ministerstwo Nauki i Rozwoju Technicznego Republiki Serbii zainicjowało międzynarodowy konkurs na Centrum Promocji Nauki i rozwój urbanistyczny bloku 39 w Nowym Belgradzie w Serbii.
Ten projekt ma być instytucją usługową i krajowym bankiem wiedzy w dziedzinie nauki dla ogółu społeczeństwa.
Międzynarodowe jury jednogłośnie wybrało projekt austriackiego architekta Wolfganga Tschapellera jako zwycięski projekt.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
W ramach projektu organizowane będą wystawy innowacyjne i edukacyjne, przybliżające naukę społeczeństwu.
Głównym celem Centrum Promocji Nauki będzie ułatwianie edukacji naukowej, ciągłego szkolenia oraz rozwoju społeczno-gospodarczego, zarówno z bezpośrednim działaniem, jak i we współpracy z innymi podmiotami.
przede wszystkim Ministerstwo Nauki i Rozwoju Technologicznego oraz Ministerstwo Edukacji.
Dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapellera Centrum zostanie umieszczone w bloku blokowym 39 w Nowym Belgradzie, pierwszorzędnej, innowacyjnej części miasta, parku naukowym z instytutami badawczymi, uniwersytetami i działalnością badawczą.
Celem konkursu było opracowanie projektu architektonicznego Centrum Promocji Nauki, a także propozycje rozwoju urbanistycznego całego bloku 39.
Dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapellera Centrum Promocji Nauki w Belgradzie będzie unosić się wysoko nad ziemia.
Działa na trzech poziomach.
Po pierwsze, na poziomie miasta Belgrad będzie to optymistyczny znak umieszczony na jednej z głównych dróg miasta.
Po drugie, dla bloku 39 będzie to znak, baldachim i portyk.
Po trzecie, jako budynek zaprogramowany do promowania nauki, wyświetla i odtwarza wizje technologii i konstrukcji.
Językiem architektonicznym centrum będzie zdecydowanie technologia i prezentacja zasad strukturalnych.
Szczególna rola jest pod spodem środka; będzie miał cechy lustrzane, zdolne odzwierciedlić cały ruch na ziemi, a także odwiedzającego, który wchodząc do środka przenika odbicia powierzchni Ziemi.
Dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapelera Urban propozycja: dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapellera Nowy Belgrad jest miastem naszych czasów, miastem, które zostało wymyślone i zaplanowane w XX wieku z decydującą modernistyczną perspektywą.
Soleil (słońce), zieleń (zieleń), espace (przestrzeń) i funkcjonalna segregacja wraz z zasadami CIAM były głównymi argumentami Nowego Belgradu.
Teraz, 60 lat później, jak czytamy Nowy Belgrad i jak chcemy kontynuować jego budowę.
Zdecydowaliśmy się na kilka bardzo prostych narzędzi przestrzennych, wszystkie w bliskiej dyskursie z zasadami modernizmu: Po pierwsze, wybieramy podniesione miasto oderwane od ziemi.
Tylko filary i elementy cyrkulacji muszą dotykać ziemi.
Proponujemy pływające miasto, budynki na pilotach, pozostawiając cały teren wolny.
Dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapellera Po drugie cała strona jest dostępna i dostępna dla wszystkich.
Budynki nie blokują wizji i ruchu.
Teren będzie zajmowany przez wiele różnych roślin, egzotycznych i lokalnych roślin, linii wodnych, ścieżek rowerowych i ścieżek do biegania.
Funkcjonalna segregacja ruchu modernistycznego zostaje zastąpiona złożonością jednoczesności.
Pod ziemią płyta zawiera funkcje parkingowe i serwisowe.
Poziom gruntu pokryty jest różnorodnymi roślinami i pozwala na miasto pieszych.
65% strony jest zielone, a prawie cały poziom terenu pozwala na swobodne widzenie.
Dzięki uprzejmości Wolfganga Tschapellera
[podobne: podesty magazynowe, pompy lakiernicze, drzwi szklane prysznicowe ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi szklane prysznicowe podesty magazynowe pompy lakiernicze