Architektura i nowoczesne budownictwo – W toku: Centrum Kultury Europejskich Technologii Kosmicznych / Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti, Sadar Vuga arhi

@ Dzięki uprzejmości Architekci Architekci: Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti, Sadar Vuga arhitekti Lokalizacja: Vitanje, Słowenia Noordung Space Technologies Center koncepcja i producent: Dragan Zivadinov, Miha Tursic Projekt graficzny: Atelje Balant Klient / koordynator projektu: Vitanje Community (for / Srecko Fijavz) Rok projektu: 2008-2011 Zdjęcia i zdjęcia: Dzięki uprzejmości OFIS architekti Dzięki swojemu programowi Centrum Kultury Europejskich Technologii Kosmicznych (KSEVT) uzupełni lokalne działania kulturalne i społeczne Centrum Sztuki w Vitanje.
Ze względu na rozmiar i typologię istniejący obiekt już wskazuje na publicznie istotną rolę, ale jego pojemność i konstrukcja technologiczna nie wystarczają już dla nowych zbiorowych wymagań.
@ Dzięki uprzejmości architektów Projekt architektoniczny budynku Centrum Kultury Europejskich Technologii Kosmicznych w Vitanje pochodzi ze schematów dla pierwszej geostacjonarnej stacji kosmicznej, a dokładniej z jej koła mieszkalnego, opisanego w jego książce z 1929 r.
Herman Potocnik Noordung .
KSEVT będzie podkreślał znaczenie publiczne i będzie generował działania społeczne, kulturalne i naukowe.
W budynku KSEVT, który zastępuje istniejący obiekt wielofunkcyjnego centrum artystycznego, będzie mnóstwo zajęć towarzyskich, z wystawami stałymi i tymczasowymi, konferencjami i zajęciami klubowymi / studialnymi.
Budynek będzie zatem przeznaczony dla miejscowej ludności, a także gości wystaw i uczestników międzynarodowych sympozjów i konferencji.
W klubie na szczycie budynku badacze historii technologii kosmicznej będą mogli skupić się na swojej pracy, usuniętej z działań w dolnej części budynku.
Budynek jest monolityczną konstrukcją, swobodnie ustawioną na działce między główną drogą po jednej stronie a potokiem z zielonym zapleczem z drugiej.
Zewnętrzne i wewnętrzne wnętrze budynku wyznaczają dwa niskie cylindry.
Dolny jest większy i wznosi się od północy na południe, podczas gdy górny jest mniejszy i łączy się z większym po stronie południowej i wznosi się w kierunku północnym.
Dolny cylinder jest podtrzymywany przez przezroczystą powierzchnię oszklenia wejściowego.
Przestrzenny związek między dwoma cylindrami tworzy dynamiczny efekt, który jest jeszcze bardziej uwydatniony przez pełne szklane pierścienie wokół budynku.
@ Dzięki uprzejmości architektów Efekt floatacji i rotacji budynku po jego południowej i zachodniej stronie w kierunku drogi i wkopania w powierzchnię po drugiej stronie w kierunku strumienia i wzgórza stwarza wrażenie niezapomnianego znaczenia budynku na tym obszarze , jak również jego związek z najbliższym otoczeniem.
Efekty przestrzenne nadają budynkowi jego najbardziej charakterystyczną cechę.
efekt sztucznego grawitacji z powodu flotacji i rotacji.
Budynek ma dwa wejścia.
główny do centralnej przestrzeni od placu przed budynkiem od południowo-wschodniej strony i północnego wejścia od żwirowej powierzchni nad potokiem.
Główne wejście obejmuje wystającą część większego cylindra.
Przez to.
Mocno.
przestrzeni, za okrągłym przedsionkiem z recepcją, wchodzimy do wnętrza sali.
Przedsionek można oddzielić od zajęć w holu za pomocą zasłony.
Szyby wejściowe mogą być całkowicie otwarte i mogą łączyć zajęcia w hali z placem.
Okrągła sala dla 300 osób otoczona jest z obu stron półkolistą rampą.
To oznacza początek obszaru wystawy, który ciągnie się stąd do wnętrza zwisającej części większego cylindra.
Po zachodniej stronie, wzdłuż rampy, znajdują się mniejsze powierzchnie biurowe.
Wznoszenie się na tej rampie oznacza również przejście z jasnej przestrzeni hali na ciemny obszar wystawowy.
Oddzielone połączenie pionowe ze schodami i dużą windą łączy przestrzeń wystawienniczą bezpośrednio z przedsionkiem sali.
Przestrzeń wystawowa przechodzi przez podest między windą a klatką schodową, do mniejszego cylindra, sali wielofunkcyjnej, audytorium wzniesionego jak taras nad salą.
Stąd jest pionowy widok tego, co dzieje się poniżej.
Mniejszy cylinder jest zawarty w najwyższej, wysuniętej na północ części z obszarem klubowym.
biblioteka, najbardziej intymna część całego budynku.
plan 01 plan 02 plan dachu Projekt przedmiotów tworzy poczucie objętości, które ma wyjątkowy, niezapomniany i charakterystyczny wyraz.
W tym celu materiały są proste i czyste.
Podstawowa konstrukcja obiektu składa się ze zbrojonego betonu.
Wraz z resztą budynku powierzchnia wystawowa jest bez światła dziennego, z nieprzezroczystą powierzchnią.
@ Dzięki uprzejmości architektów W bibliotece i dolnej części znajdują się okna
[patrz też: drzwi wewnętrzne DRE, drzwi wewnętrzne, inhibitor korozji ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powiązane tematy z artykułem: drzwi wewnętrzne drzwi wewnętrzne DRE inhibitor korozji