Architektura i nowoczesne budownictwo – Międzynarodowa propozycja konkursu Port and Cruise Service Centre w miejscowości Kaohsiung / Paolo Cucchi Architects

Dzięki uprzejmości Paolo Cucchi Architects Paolo Cucchi Architects, z siedzibą we Włoszech i Malezji, podzielił się z nami swoją propozycją Międzynarodowego Konkursu Portu i Rejsowego Centrum Kaohsiung.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Bioniczny kształt, jako żywy organizm wznoszący się z oceanu, spoczywa na linii brzegowej.
Forma, inspirowana naturalną topografią wzdłuż rzeki, współdziała z otoczeniem i pojawia się jako inkarnacja samej natury, stając się znaczącym znakiem wodnym, która ogłasza przybycie do czarującego Kaohsiung, widocznego i dostępnego z miasta i morza.
Morskie stwory są spokojne, otoczone kroplami wody rozsypanej na ziemi i lśniącej w słońcu i ciemności.
Ogólny efekt stanowi dobry, harmonijny dialog między portem a miastem.
Ciągły kontur samozagęszczalnego cementu budynku, jego efekt płynności i płynnej płynności podkreślają dynamiczność witryny.
Niektóre łuski odpadają, a skóra zapewnia przezroczystość, pozwalając na przenikanie światła i widoku.
Dzięki uprzejmości Paolo Cucchi Architekci Otoczenie (działka B i C) są pomyślane jako zielony park, otwarty i dostępny dzień i noc; Zintegrowana technologia imprez ogłasza elastyczny harmonogram wydarzeń kulturalnych i rekreacyjnych, które przekształcą strefę od miejsca przyjazdu i wyjazdu w atrakcyjną przestrzeń docelową.
Zrównoważony plan jest siłą napędową tej wizji regeneracji: podkreślając wielki naturalny potencjał malowniczej lokalizacji, infrastruktura dzielnicy terminalu staje się niezwykłym, katalitycznym ośrodkiem pracy, kultury i wypoczynku.
Ludzie, bez różnicy wieku, przyjeżdżają nie tylko na rejs wycieczkowy, ale także cieszą się siedzeniem w parku pomiędzy instalacjami artystycznymi, wykonując tai-chi nad morzem o zachodzie słońca.
Wielofunkcyjne centrum przyciąga ludzi do środka, przyciągając swoimi sklepami, kawiarniami i panoramiczną restauracją.
Nocą premiera filmu jako koncert lub pokaz wodny angażują publiczność.
Krążenie samochodu zaplanowano pod ziemią nie tylko w celu maksymalizacji wydajności terminalu, nie ingerując w ruch pieszy, rowerzystów i spacerowiczów, ale przede wszystkim w celu uniknięcia zepsucia żywego scenariusza.
Krzywa geometrii jednej strony struktury rozciąga się i rośnie jako linie wiru przez sąsiadującą zieleń, tworząc nieoczekiwaną sieć przestrzeni społecznych, park rekreacyjny, w którym gromadzą się ludzie, środowisko, woda i czynności.
Dzięki uprzejmości Paolo Cucchi Architects The.
Sea.
przenosi się na ląd, ustanawiając i wzmacniając poprzednie nieobecne połączenie.
Woda (kałuże wodne, fontanny wodne, ekrany wodne współdziałające ze światłem, pokazy wody) to motyw przewodni w nowym krajobrazie.
Po drugiej stronie, jako proste przedłużenie, w trawie węszy długi gatunek niewolnika, pochylając się nad brzegiem oceanu.
Jest to platforma do projekcji wideo, plenerowych przedstawień muzycznych lub teatralnych.
Potężny kontekst granicy z fascynującym, magicznym tłem oceanu został wykorzystany jako scenograficzna, inspirująca scena dla sztuki dźwięku i światła.
Zacienione miejsca na zewnątrz niszy odwiedzających; tymczasowe wystawy sztuki, warsztaty twórcze, imprezy sportowe zachwycają relaksującymi chwilami.
Rozbudowa rekreacyjnych, handlowych i kulturalnych atrakcji portu, nowa symboliczna brama do tego morskiego miasta poprawia atrakcyjność tego obszaru, dodaje wartość kulturową, integruje tkankę miejską z zielenią nabrzeża.
W wyniku energii otoczenia wnętrze budynku cechuje ten sam dynamizm kształtu zewnętrznego: przestrzeń płynowa umożliwia przepływ światła przez obieg, a elastyczna objętość łączy różne czynności.
Dzięki uprzejmości Paolo Cucchi Architects Duże atrium, wznoszące się aż do drugiego piętra, służy jako punkt odniesienia i łączy się z miejscem odpraw na pierwszym piętrze.
Seria biegających po schodach, jako płynna sieć linii przepływu, przeplata piętra i aktywności, sprzyjając interakcji i ruchowi.
Wokół trzeciego piętra prowadzi panoramiczny taras; restauracja, sala kongresowa, biblioteka, centrum gimnastyczne i inne przestrzenie komercyjne korzystają z zapierającego dech w piersiach widoku.
Kawiarnia.
po przeciwnej stronie sali głównej, na jednym końcu terminalu, otwiera publiczną przestrzeń wewnętrzną do przestrzeni krajobrazowej, jako przyjemny moment przejścia i połączenia.
Zewnętrzna warstwa fasady składa się z metalowych paneli, które reagują na warunki środowiskowe.
W związku z wprowadzeniem systemów wymiany ciepła wykorzystujących wodę morską do ogrzewania i chłodzenia budynku, paneli słonecznych do produkcji wody oraz dużych powierzchni fotowoltaicznych, które wytwarzają energię ze źródeł odnawialnych, projekt jest w pełni modelem zrównoważonego rozwoju.
praktyka dostosowana do zachowania niezwykłej jakości krajobrazu i naturalnej różnorodności biologicznej, które wyróżniają wyspę Tajwanu.
[przypisy: drzwi wewnętrzne DRE sklep, żeliwo szare, wzorcowanie termometrow ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi wewnętrzne DRE sklep wzorcowanie termometrow żeliwo szare