Architektura 21szego wieku : UCN IMAGO / GPP Architekci

Dzięki uprzejmości GPP Architekci Architekci GPP zostali niedawno nagrodzeni 1.
nagrodą za udział w konkursie na nowe centrum edukacyjne University College Nordjvlland (UCN) i życzliwie dzielili się swoją pracą z nami tutaj w Blogu.
Śledź po skoku opis projektu przez GPP Architekci, dodatkowe obrazy i wideo.
Projekt znajduje się na terenie dawnej siedziby Eternit, zlokalizowanej centralnie w Aalborg w Danii.
Witryna ma historię jako jeden z głównych ośrodków przemysłowych w mieście, nadając budynkowi szczególną tożsamość jako miejsce spotkań przemysłu i wiedzy.
Dzięki uprzejmości GPP Architekci UCN IMAGO jest centrum edukacyjnym, składającym się z 4 budynków rozmieszczonych wokół wspólnej przestrzeni.
Wszystkie 4 budynki są zorientowane w kierunku tej centralnej przestrzeni, z których każda ma palec w centralnej przestrzeni.
lub skrzydło.
motyla ..
Ta Centralna Przestrzeń jest jądrem budynku i profesjonalnym miejscem spotkań, gdzie istnieje puls i synergia pomiędzy różnymi edukacjami zawodowymi, pomagając stworzyć środowisko, które promieniuje życiem, interdyscyplinarną i wymianę wiedzy.
Centralna przestrzeń jest wspaniała i wyjątkowa.
Jako punkt zwrotny budynku, pozwala on na doskonały wizualny kontakt z każdym z budynków – skrzydłami, tworząc intymność i spójność w środowisku edukacyjnym.
Dzięki uprzejmości GPP Architekci Główny poziom zawiera przestrzenie dla publicznych i grupowych funkcji i działań.
Na innych poziomach znajduje się zaplecze edukacyjne, pogrupowane w 4 duże rodziny, zgodnie z życzeniem klienta.
3 skrzydła dla UCN.
S Technology & Business i skrzydło dla kontynuacji edukacji.
wykształcenie w kierunku nowej kariery biznesowej.
Jest wiele różnych pokoi do relaksu i spokoju.
W wysokim atrium, pod i nad balkonami, w małych salach konferencyjnych przeznaczonych do pracy grupowej i indywidualnej, na szczycie audytorium oraz we wszystkich małych zakamarkach rozmieszczonych sporadycznie wokół obiektu.
Dzięki uprzejmości GPP Architekci Kręte nawisy i balkony w centralnej przestrzeni tworzą żywą strukturę.
Te nawisy i balkony pomagają chronić elewację i działają jak filtry przeciwsłoneczne, co pozwala na dłuższe korzystanie z sal lekcyjnych, zanim osłona przeciwsłoneczna będzie potrzebować zacieniać słońce.
Wybór materiałów opiera się na przemysłowej przeszłości Eternit.
Używana jest perforowana blacha stalowa i różne rodzaje kolorowych płyt aluminiowych.
Zewnętrzna powierzchnia nawisów jest pokryta ocynkowanymi stalowymi płytami, a spody są pokryte różnymi kolorowymi płytami aluminiowymi.
Dzięki uprzejmości GPP Architekci Budynek został zaprojektowany jako budynek o wysokiej wydajności.
Od początku procesu projektowania skupiono się na energooszczędnych rozwiązaniach, tak aby oddziaływanie na środowisko i architektura szły w parze.
Celem jest wykorzystanie promieni słonecznych do ich maksymalnego potencjału, co skutkuje niesamowitymi warunkami światła dziennego, a także dodatkową energią dla budynku.
Plan architekta na 1.
piętrze: GPP Architekci Lokalizacja: Aalborg, Dania Poddostawcy: Kontur Architects, Thing & Wain.
Landscape, Ulla Kj.
Rvang Deweloper i inżynier: MT H.
Jgaard Klient: University College Nordjylland (UCN) Wielkość: 35000 m2 Rok konkursu: 2010 Wynik: I nagroda
[podobne: elektroosmoza gruntu, miasto barokowe, tapeta winylowa do łazienki ]

Powiązane tematy z artykułem: elektroosmoza gruntu miasto barokowe tapeta winylowa do łazienki