Architektura 21szego wieku : Szkoła podstawowa w Rafz / kit

Szwajcarski zespół architektów podzielił się z nami swoim projektem.
Learn-scape ., szkołą podstawową i przedszkolem w Rafz w Szwajcarii.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Szwajcarska firma architektoniczna zestaw opracowała innowacyjną propozycję dla szkoły podstawowej i przedszkola w Rafz Szwajcaria.
Wielokrotnie nagradzany projekt.
Learn-scape.
jest otwartym środowiskiem uczenia się, zaprojektowanym jako porowata struktura przestrzenna, która umożliwia silne powiązania między salami lekcyjnymi, cyrkulacyjnymi i gier, salami gimnastycznymi, salami gimnastycznymi i terenami zewnętrznymi.
Projekt może być postrzegany jako prototyp dla nowych form pedagogicznych proponowanych przez szwajcarskie władze szkolne, których celem jest zatarcie granic między klasami różnych poziomów.
strefa wielofunkcyjna | learn-scape Istniejący związek szkoły jest wyraźnie skonstruowany przez serię tomów, które są zorganizowane w trzy wątki programowe.
Jeden dla sportu, drugi dla szkolnych funkcji i trzeci, który działa jako strefa łącząca i mieszająca.
Ten główny organizator jest rozszerzany i internalizowany w celu kształtowania prostego, ale programowo ładowanego woluminu.
Centralnym elementem jest wielofunkcyjna strefa, która służy jako przestrzeń spotkania i orientacji pozwalająca na ciekawe relacje między kilkoma piętrami i zastosowaniami.
Widoki w salach lekcyjnych, na salach gimnastycznych lub na dziedzińcu tworzą łączącą atmosferę z zasłonami kontrolującymi wgląd.
Wiele stref o różnych właściwościach przestrzennych określa tę strefę, którą można ponownie skonfigurować i wykorzystać jako rozszerzony obszar nauki i zabawy lub w połączeniu z siłowniami do większych wydarzeń sportowych i społecznościowych.
klaster w klasie Tutaj realizowana jest strategia ekstremalnej zwartości.
Powierzchnie są minimalizowane, przepływy i procesy są optymalizowane, a synergie między różnymi użytkownikami są zmaksymalizowane.
Dlatego nowy budynek nie tylko spełnia potrzeby ekologiczne i ekonomiczne, ale także propaguje gęstszy, bardziej zrównoważony rozwój miejski w pięknym krajobrazie szwajcarskich regionów środkowych, gdzie minione dziesięciolecia zostały zdominowane przez bezład.
model | widok z północy na południe Architekci: kit Lokalizacja: Rafz, Szwajcaria Zespół projektowy: Andreas Schelling, Roman Loretan, Gianet Traxler Projekt krajobrazowy: Schweingruber Zulauf Landschaftsarchitekten Inżynieria budowlana: WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG Inżynieria środowiska: Waldhauser Haustechnik AG Ochrona przeciwpożarowa Consulting: Makiol + Wiederkehr Renderings: dzięki uprzejmości zestawu wschodniego
[patrz też: Oporniki granitowe, pręty mosiężne, drzwi szklane prysznicowe ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi szklane prysznicowe Oporniki granitowe pręty mosiężne